User login

Languages

Goed verlichten met minder energie

Hoe uw huis goed verlichten?

In elk vertrek van uw woning hoort een basisverlichting. Die bestaat meestal uit een plafondarmatuur of enkele wandarmaturen die de ruimte overal egaal verlichten. Maar in de leeshoek, de tv-hoek of boven een werktafel is ook plaatselijke verlichting nodig.

Verspreid zoveel mogelijk de lichtpunten. Zo vermijd u schaduwen, al te grote contrasten en kleurvervormingen. De lichtpunten mogen bovendien niet verblinden. Daarom is indirect licht de beste keuze. Indirect licht wordt via muren en plafond weerkaatst en zorgt voor een gezellige sfeer in uw huis. Uw sfeerverlichting is helemaal af als u hier en daar wat speelse lichtaccenten aanbrengt. Een smalle of bredere lichtbundel creëert de juiste contrasten. Richt een spotje op een schilderij en het krijgt de aandacht die het verdient.

Hoeveel licht hebt u nodig?

Onze lichtbehoefte verschilt naargelang de leeftijd. Iemand van 60 jaar heeft vijf maal meer licht nodig dan iemand van 40 jaar. Een veertiger heeft op zijn beurt twee maal meer licht nodig dan een 20-jarige. Toch hebben we niet altijd en overal evenveel licht nodig. In een kamer waar wordt gewerkt, is uiteraard meer licht vereist dan bijvoorbeeld in een plaats waar u maar even doorloopt.

Volgende verlichtingspunten gelden als minimum:

  • bergruimte: 60 lux 
  • trapzaal, gang, garage: 70 lux
  • kelder en zolder: 100 lux
  • hal, vestiaire en dressing: 120 lux
  • wc en slaapkamer: 120 lux
  • keuken, hobby- en werkkamer: 250 lux
  • badkamer, woonkamer en eetkamer: 250 lux
  • bureau: 500 lux

Gloeilamp bijna uitgewuifd

Het uitdoofscenario van de klassieke gloeilamp begint aan haar eindfase. Vanaf september 2012 verdwijnen ook de laagste vermogens (25 en 40W) uit de rekken. Alle niet-richtbare lampen moeten vanaf die datum minstens een C-label dragen. Fabrikanten hebben de tijd tot 2016 om uitsluitend nog lampen met A- of B-label op de markt te brengen.

Lampen van vandaag

Voor elk type lamp dat verdwijnt, bestaat of komt er een energiezuinig alternatief. Enkel uw lamp vervangen (ook wel 'retrofit' genoemd) is het goedkoopst. Het huidig aanbod lampen is zeer uitgebreid, voor zowel (compacte) fluorescentielampen, ledlampen als ecohalogeenlampen. U vindt vast wel een lamp die u zoekt.

Spaartips:

  1. natuurlijk licht: maak zoveel mogelijk gebruik van daglicht. Het is gratis en het verbruikt geen energie.
  2. geen nutteloos licht: laat geen lichten branden in een kamer die niet in gebruik is. Schakel het licht uit als u de kamer verlaat.
  3. verklikkerlichtje: staat de lichtschakelaar buiten de te verlichten kamer, kies dan voor een schakelaar met een verklikkerlichtje. Zo kan u zien dat het licht in een andere kamer al dan niet brandt.
  4. lichte kleuren weerkaatsen licht: kies voor lichte kleuren in een woning. Lichte kleuren weerkaatsen 60 tot 90% licht, donkere kleuren niet meer dan 15 tot 25%.
  5. niet overal accenten: overdrijf niet met sfeerverlichting en accentverlichting.
  6. goede armaturen: gebruik armaturen die het licht richten naar de plaats waar het nodig is. Lichtarmaturen met spiegelende binnenkanten of lamellenroosters geven meer lichtopbrengst.
  7. propere lampen en lampenkappen: maak deze regelmatig schoon, zodat hun rendement behouden blijft.
  8. minder uplighters: uplighters en halogeenlampen van meer dan 100W die volledig op het plafond gericht zijn, leveren weinig licht op en verslinden energie.

© Copyright /// GeVe Verlichting Wilrijk /// All rights reserved